HUOM! Puhun artikkelissa narsismista, mutta kaikki asiat pätevät myös ihmissuhteisiin, joissa on toksista dynamiikkaa, vaikka kummallakaan ei olisi varsinaista narsistista luonnehäiriötä.
Miksi narsistista eroaminen on niin vaikeaa? Oletko koskaan kuullut termistä ”peptidiriippuvuus”? Todennäköisesti et. Tästä asiasta ei nimittäin puhuta oikeastaan missään.
Kaikki, jotka ovat olleet narsistin kanssa läheisessä suhteessa tietävät miten stressaavaa se on.
Narsistista eroaminen on niin vaikeaa mm. siksi, että kun narsisti huomaa tulevansa kohta jätetyksi, hän alkaa ”rakkauspommittaa” (engl. ”love bombing”), lupaa muuttua ja tekee kaikkensa saadakseen uhrinsa takaisin. Jos uhri ei toimi, kuten narsisti haluaa, narsisti voi alkaa tosi hankalaksi. Narsisti saattaa aloittaa kovan kiusaamisen, jossa uhrin elämää pyritään häiritsemään kaikilla tavoilla. Usein narsisti aloittaa myös mustamaalauskampanjan, jossa hän kertoo valheita kaikille uhrin läheisille, työkavereille, naapurin kummin kaimoille … kaikille, jotka vain kuuntelevat.
Usein eroamista tai suhteeseen jäämistä narsistin kanssa käsitelläänkin siitä näkökulmasta, että narsisti on todella hankala ihminen ja jos uhri oikeasti aikoo lähteä pois, narsisti pyrkii murentamaan uhrinsa minuuden ja itsetunnon. Se on täysin totta.
Mutta mikä oikeasti koukuttaa uhrin jäämään narsistiseen suhteeseen?
Narsismin uhrin toipumisen kannalta on viisaampaa tarkastella asiaa toisesta näkökulmasta: Mikä on se sisäinen syy, miksi uhri alkaa suhteesen narsistin kanssa? Ja miksi hän jää suhteeseen silloin kun ensimmäiset vaaran merkit, ns ”red flagit”, ovat ilmoilla? Eihän se loppupeleissä ole narsistin vika, jos joku sietää hänen käytöstään ja tekee sillä omasta elämästään helvettiä. Jokaisen aikuisen ihmisen on lopulta otettava vastuu omasta hyvinvoinnistaan.
Miksei uhri siis lähde pois ja laita stoppia huonolle kohtelulle. Mikä ihme on se liima, joka saa uhrin takertumaan kipeään ja toistuvasti satuttavaan suhteeseen, joskus jopa vuosikymmeniksi? Miksi narsistin uhri jää suhteeseen narsistin kanssa?
Tähän on ainakin kaksi eri näkökulmaa. Näkökulmat eivät sulje toisiaan pois, vaan tukevat toisiaan.
- Uhrin omat tunnetraumat
- Uhrin aivokemia – kemiallinen riippuvuus toistuvaan kipuun
Uhrin omat tunnetraumat
Narsistien kohteiksi hakeutuvat (alitajuisesti) ihmiset, joilla on paljon tunnetraumoja lapsuudesta. Traumojen seurauksena heillä on yleensä huono itseluottamus ja huonot rajat – silloin ei ole ehjä omassa itsessään ja tarvitsee muiden hyväksyntää voidakseen hyvin. Tämä johtaa muiden miellyttämiseen oman hyvinvoinnin kustannuksella. Muiden ihmisten voinnista tulee silloin tärkeämpää, kuin omasta hyvinvoinnista.
Kun muiden ihmisten hyvinvoinnista tulee tärkeämpää kuin omasta, puhutaan läheisriippuvuudesta. Läheisriippuvainen ihminen onkin narsistin ”paras kaveri”, koska hän ei uskalla valittaa tai ainakaan lähteä pois, vaikka narsisti kohtelisi häntä miten huonosti. Huom, lähtemisellä uhkaaminen ei ole sama asia, kuin lähteminen.
Koska monet varhaiset tunnetraumat eivät ole enää muistissamme, vaan ne on sullottu syvälle alitajuntaan pois tietoisesta mielestä, moni ei tiedä olevansa traumatisoitunut. En itsekään tiennyt sitä kun seurustelin narsistisen ihmisen kanssa. Mutta jo se, että päätyy läheisiin suhteisiin narsististen ihmisten kanssa, on selvä todiste omasta traumakuormasta.
Voit lukea lisää tunnetraumoista täältä.
Uhrin aivokemia – kemiallinen riippuvuus toistuvaan kipuun
Aivokemian vaikutus narsistin uhrin psyykeen on asia, josta ei oikeastaan puhuta. En ole itse asiassa koskaan kuullut kenenkään suomenkielisen asiantuntijan puhuvan tästä.
Aivot valmistavat ulkoisten tapahtumien seurauksena mm. kemikaaleja, jotka aiheuttavat tunteita ihmisessä. Kyseessä ovat erilaiset peptidit. Jokaiselle tunteelle on omanlaisensa peptidi, ilolle, surulle, vihalle, jne.
Peptidit ovat voimakkaasti addiktoivia aineita, mutta ihmisen solut eivät addiktoidu pelkästään hyvää oloa tuottaviin peptideihin, vaan myös pahaa oloa tuottaviin. Riippuvuuden vahvuuteen vaikuttaa mm. se, miten voimakkaan tunnereaktion ihminen kokee – hyvän vai huonon, sillä ei ole väliä. Kunhan tunnereaktio on voimakas. Ja siksi ihminen voi tulla riippuvaiseksi suhteesta, joka aiheuttaa toistuvasti pahaa oloa. Narsistista eroaminen on niin vaikeaa siksi, että solut ovat riippuvaisia voimakkaasta pahan olon tunteesta.
Narsistista eroaminen on niin vaikeaa, koska kyseessä on kemiallinen riippuvuus
Selitän peptidiriippuvuuden tarkemmin (ja täysin kansantajuisesti, eli älä pelkää!) videollani:
Miten peptidiriippuvuus katkaistaan? Miten toksisesta ihmissuhteesta pääsee irti?
Addiktoituminen toksisiin suhteisiin ja niiden aiheuttamaan kipuun on merkki siitä, että sinulla on tunnetraumoja, joita ei ole vielä parannettu. Toksiset ja etenkin narsistiset suhteet aiheuttavat lisää traumatisoitumista, mutta väistämättä traumoja oli jo ennen kivuliasta suhdetta.
Tunnetraumat eivät yleensä parane tarpeeksi syvältä juttelemalla tai puheterapiassa. Traumat täytyy purkaa pois myös kehon, solujen ja alitajunnan tasolta. Teen työkseni tällaista traumahoitoa ja voit lukea siitä lisää nettisivuiltani täältä. Hoito voidaan tehdä myös etänä videokameran yhteydellä, jos et pääse tulemaan paikan päälle.
Jos olet jo nyt valmis aloittamaan omien tunnetraumojesi purkamisen, voit varata hoidon täältä.