Mitä tehdä, kun kumppani satuttaa

Jokaisessa parisuhteessa tule eteen tilanne, kun kumppani satuttaa. Konfliktit eivät ole merkki, että suhteessa on jotain vikaa. Mutta se, miten konfliktit ratkaistaan, määrittää sen, miten suhteesi käy.
Kun kumppani satuttaa

Mitä tehdä, kun kumppani satuttaa

Erimielisyydet ja konfliktit parisuhteessa eivät ole merkki siitä, että suhde on huono. Kaikissa suhteissa tulee haasteita ennen pitkää ja myös tilanne, kun kumppani satuttaa sinua. Olennaisinta onkin, miten konfliktit hoidetaan ja miten niistä päästään eteenpäin.

Kun kumppani satuttaa, voi olla helppo hyökätä samalla mitalla takaisin, mikä ei ole ollenkaan rakentavaa. Jos suhteesta tulee yksi taistelukenttä, jossa kilpaillaan siitä, kumpi loukkaa pahemmin, ei kenelläkään ole hyvä olla.

Kilteillä ihmisillä taas on taipumuksena vetäytyä ja alkaa etäiseksi, kun kumppani satuttaa. Se on täysin ymmärrettävää ja inhimmillistä, ei tunnu hyvältä ja turvalliselta olla haavoittuvainen sellaisen ihmisen kanssa, joka loukkaa.

Ongelma ei kuitenkaan ratkea, kuin yhdellä tavalla: Puhu! Puhu avoimesti siitä, mitä tunsit ja miten kumppanisi käytös vaikutti sinuun. Mutta älä missään nimessä puhu pahimman tunnereaktion vallassa, kun olet vihainen, pettynyt tai peloissasi. Älä syyttele, vaan puhu omasta kokemuksestasi ja omista tunteistasi. Tiedosta, että kumppanisi ei todennäköisesti satuttanut sinua tahallaan, vaan tietämättömyyttään.

Puhuminen kannattaa tehdä ihan tietyllä tavalla, jotta se ei hajota suhdettasi lisää, vaan päinvastoin, voi jopa parantaa sitä ja luoda lisää yhteyttä. Katso seuraavalta videolta parhaat vinkit, miten omasta pahasta olosta kannattaa puhua niin, että se ei kuulosta syyllistämiseltä tai nalkuttamiselta.

Jos sinun on vaikea tai mahdoton puhua loukkaantumisestasi ja tunteistasi omalle kumppanillesi, mieti mitä pelkäät. Mikset uskalla puhua. Sinulla voi olla esim. hylkäämisen pelkoa tai pelkäät, että kumppanisi suuttuu. Jos puhuminen on liian vaikeaa, on mahdollista, että kärsit läheisriippuvuudesta. Läheisriippuvuus ja pelko puhumista kohtaan johtuu aina menneistä traumoista, ovat traumat tiedostettuja tai eivät. Toivut tehokkaimmin sillä, että hoidat pois ne traumat, jotka aiheuttavat pelkoa ja/tai läheisriippuvuutta. Täältä saat lisätietoa.

Voit lukea lisää läheisriippuvuudesta täältä.

Jaa somessa

1 1 äänestä
Article Rating
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommentit
Vanhin
Uusin Eniten ääniä
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
0
Kerro ajatuksiasi ja kommentoi.x
Scroll to Top