Näin pääset läheisriippuvuudesta irti – Läheisriippuvuuden 5 yleisintä piirrettä

Läheisriippuvuus ei tarkoita, että täytyy koko ajan olla toisten seurassa. Läheisriippuvuus tarkoittaa, että mietit liikaa, mitä muut ajattelevat sinusta ja se alkaa määrittää elämääsi ja aiheuttaa sinulle stressiä sekä ongelmia ihmissuhteisiin. Lue täältä, miten pääset läheisriippuvuudesta irti tehokkaasti.
läheisriippuvuudesta irti

Jos haluat läheisriippuvuudesta irti, sinun täytyy tietää tarkemmin muutamia asioita sen synnystä ja luonteesta. Läheisriippuvuus on terminä joskus harhaanjohtava. Se ei tarkoita, että pitäisi jatkuvasti roikkua muiden ihmisten seurassa. Läheisriippuvuus on usein jo lapsena opittu selviytymismekanismi, jolle tyypillistä on, että mietit liikaa, mitä muut ajattelevat sinusta ja siten elämäsi, ajattelusi, toimintasi, kaikki alkaa ohjautua liikaa muiden ihmisten (oletettujen) mielipiteiden mukaan. Et pääse läheisriippuvuudesta irti tehokkaasti vain koittamalla muuttaa ajatteluasi ja käytöstäsi.

Tässä artikkelissa listaan, 5 yleisintä piirrettä, miten läheisriippuvuus ilmenee.

Läheisriippuvuus – 5 yleisintä piirrettä

  1. Mietit mitä muut ajattelevat sinusta.
    Jos olet läheisriippuvainen, mietit liikaa sitä, mitä muut ajattelevat sinusta. Niin paljon, että se alkaa aiheuttaa stressiä ja alat ohjailla elämääsi sen mukaan. Yleistä on, että et viitsi tai uskalla kertoa omia mielipiteitäsi ja ajatuksiasi, varsinkaan jos ne eroavat ympäristösi mielipiteistä. Et halua ottaa riskiä, että muut loukkaantuisivat tai hermostuisivat. Voi olla, että jatkuvasti mietit, mitä voit sanoa tai tehdä, mitä muut siitä ajattelevat.
  2. Miellyttäminen.
    Koska sinulle on liian tärkeää, mitä muut sinusta ajattelevat, koitat olla samaa mieltä heidän kanssaan ja olla ainakaan aiheuttamatta heille mitään mielipahaa. On hieno juttu olla kohtelias, mutta läheisriippuvainen mukailee muita niin paljon, että alkaa pikkuhiljaa menettää itseään. Elämä alkaa ohjautua liikaa sen mukaan, mitä muut haluavat. Ehkä valitset harrastuksesi tai vaatteesi sen mukaan, mitä muut preferoivat. Tai voi olla, että valitset jopa työpaikan tai kumppanisi esim. vanhempiesi odotusten, etkä omien mieltymyksiesi perusteella. Tai ystäviesi mielipiteet vaikuttavat siihen, ketä voit deittailla ja ketä et. Tai sitten teet valintoja elämässäsi sen mukaan, mikä on ”yleisesti ja yhteiskunnallisesti hyväksyttyä”.
  3. Heikko itsetunto.
    Itsetunto tarkoittaa kykyä luottaa itseesi, pitää itsestäsi ja arvostaa itseäsi heikkouksistasi huolimatta. Läheisriippuvaisen itsetunto on usein heikko, hän vertailee itseään muihin eikä koe olevansa arvokas sellaisena kuin on.
  4. Huono kommunikointi. 
    Koska läheisriippuvainen yrittää miellyttää muita niin paljon ja hän välttää olemasta eri mieltä muiden kanssa, se johtaa usein siihen, että et kerro todellisia mielipiteitäsi, ajatuksiasi ja tunteitasi. Tällöin ihmisten voi olla vaikea tietää, mitä toivot ja haluat. Voi tulla paljon väärinkäsityksiä arkisessa kanssakäymisessä.
  5. Huonot rajat.
    Koska läheisriippuvainen ei uskalla ilmaista negatiivisia tunteitaan ja eriäviä ajatuksiaan kovin helposti, se johtaa siihen, että läheisriippuvaisen rajoja rikotaan toistuvasti. Muut voivat sanoa tai tehdä jotain, mikä loukkaa sinua, toistuvasti. Väärintekijä ei välttämättä tiedä edes tekevänsä jotain, mikä satuttaa sinua, jos et ole kertonut sitä hänelle. Tai jos uskallat kertoa, eikä toinen korjaa käytöstään, todennäköisesti sinun on vaikea lähteä pois tällaisista ihmissuhteista, mikä johtuu usein kovasta hylkäämisenpelosta tai yksinjäämisen pelosta – nämä pelot ovat tyypillisiä läheisriippuvaiselle ja siksi kannattaa pyrkiä läheisriippuvuudesta irti aina.

Mistä läheisriippuvuus johtuu?

Läheisriippuvuus syntyy usein jo lapsuudessa. Jos et ole lapsena saanut olla oma itsesi ja ilmaista omia tunteitasi ja ajatuksiasi vapaasti, olet oppinut, että sinussa on jotain vikaa. Pitäisi olla erilainen, jotta saat (yleensä vanhempiesi) hyväksyntää ja rakkautta.

Erityisesti ongelmakodeissa kasvaa läheisriippuvaisia lapsia, jotka myöhemmin ovat läheisriippuvaisia aikuisia, esim. jos vanhemmilla on päihteiden käyttöä, mielenterveysongelmia, masennusta, tai jos he eivät muista syistä pysty tai jaksa olla lapsilleen läsnä empaattisesti. Jokainen lapsi tarvitsee rakkautta, ymmärrystä ja tukea oman elämänsä ja omien haasteidensa, erityisesti tunteidensa kanssa.

Myös ns. onnellisista ja hyvistä perheistä tulee läheisriippuvaisia lapsia ja aikuisia. Meistä melkein kaikki on kasvatettu tavalla tai toisella läheisriippuvaisiksi. Yleistä on, että vanhemmat eivät ole kestäneet lapsensa ns. vaikeita tunteita, yleensä surua tai vihaa. On voitu sanoa hyvää tarkoittavasti ”Älä itke” ja yritetty harhauttaa lasta pois surun tunteesta, mutta valitettavasti lapsi kokee helposti jollakin tasolla, että koska minun tunteeni ei ole hyväksytty, minäkään en ole hyväksytty – minussa on jotain väärää. Vihan kanssa on voitu tehdä samoin, tai siitä on voitu jopa rangaista. Silloin moni lapsi oppii että ”en saa olla vihainen”. Tiedän lukemattomia aikuisia, jotka ovat painaneet oman vihan tunteensa niin syvälle pois, että luulevat, että ”Minä en tunne vihaa ollenkaan”.

Viha on kuitenkin terve tunne, kuten kaikki muutkin tunteet. On tervettä tuntea vihaa esim. silloin, jos joku rikkoo rajojasi. Tarvitset todennäköisesti tervettä vihaa siihen, että osaat vetää omat rajasi. Kun vihan tunne on tukahdutettu, rajasi ovat todennäköisesti heikot. Kaikilla ihmisillä on kaikki tunteet, tai potentiaali niihin. Jos joku tunne ”puuttuu” sinulta kokonaan, olet todennäköisesti vain joutunut tukahduttamaan sen olosuhteiden pakosta – ja tämä todennäköisesti aiheuttaa sinulle aikuisena ongelmia elämääsi. Liian moni ei koskaan pääse läheisriippuvuudesta irti syvällisesti ja silloin samat ongelmat vain toistuvat aikuiselämässä.

Tämä oman itsen muokkaaminen ja omien tunteiden itsestään pois leikkaaminen on sitä miellyttämistä, jota läheisriippuvainen tekee. ”Rakastathan minua ja ethän hylkää minua, jos en tunne vihaa ja surua? Jos olen sellainen kuin tahdot?”

Pahimmat läheisriippuvuuden aiheuttamat ongelmat

Pahimmat ongelmat, joita läheisriippuvuus aiheuttaa, ovat ongelmat oman itsen kanssa (huono luottamus itseen, heikko arvostus itseä kohtaan) ja ihmissuhdeongelmat.

Koska läheisriippuvainen ei kerro negatiivisista tunteistaan ja eriävistä ajatuksistaan, hänen todellinen minuutensa jää osin piiloon. Silloin ihmissuhteissa yhteys ja läheisyys jää helposti pintapuolikseksi. Läheisriippuvainen päätyy siten helposti suhteisiin ihmisten kanssa, jotka eivät ole hänen kanssaan oikeasti yhteensopivia. On tyypillistä päätyä esim. lähisuhteisiin narsististen ihmisten kanssa, koska narsistit hakevat ihmisiä, jotka eivät pysty pitämään omia rajojaan.

Läheisriippuvainen siis todennäköisesti päätyy hakemaan rakkautta ja hyväksyntää ihmisiltä, jotka eivät voi sitä hänelle antaa.

Sen takia, jos haluat tuntea itsesi onnelliseksi ja luoda turvallisia ja rakastavia ihmissuhteita, on hyvä päästä läheisriippuvuudesta irti.

Miten pääset läheisriippuvuudesta irti?

Läheisriippuvuudesta irti pääseminen ei tapahdu sillä, että yrität ajatella positiivisesti tai muuttaa käytöstäsi. Se ei myöskään tapahdu, vaikka ymmärtäisit, mistä se omalla kohdallasi aiheutuu.

Jotta pääset läheisriippuvuudesta irti, sinun täytyy lähteä ensin parantamaan niitä pelkoja, jotka estävät esim. omien mielipiteiden ilmaisun. Yleensä taustalla on mm. hylätyksi tulemisen pelkoa ja yksinjäämisen pelkoa. Ne pelot johtuvat kipeistä hylkäämisen ja yksinjäämisen kokemuksista, jotka ovat tapahtuneet aikaisemmin – ehkä aikuisena, mutta todennäköisesti jo lapsuudessasi (ja joskus edellisissä elämissä). Nämä kokemukset ovat muodostaneet tunnetraumoja ja siksi traumojen vapauttaminen parantaa pelot tehokkaasti – silloin kun traumat parannetaan tarpeeksi syvällisesti kehon ja alitajunnan tasolta. Se lisää sisäistä turvallisuuden tunnettasi ja omat rajasi ja itsetuntosi vahvistuvat ja siten pääset läheisriippuvuudesta irti lopullisesti. Sitä myötä voit eheytyä ja alkaa muodostaa myös syvempiä ja onnellisempia ihmissuhteita. Ensin sinun täytyy hoitaa suhteesi itseesi kuntoon.

Jos olet kiinnostunut sisäisestä tunnetyöskentelystä ja tahdot vapautua omasta läheisriippuvuudestasi, saat täältä lisätietoja edullisesta ”Vapaudu läheisriippuvuudesta” – hoitopaketistani.

Traumojen / sisäisten blokkien purkaminen yksilöhoitona

Nettisivuiltani saat lisätietoa mm. traumojen purkamisesta ja muista hoidoista.

Voit tutustua läheisriippuvuuteen lisää tällä videolla:

 

Jaa somessa

3.7 3 ääniä
Article Rating
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommentit
Vanhin
Uusin Eniten ääniä
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
0
Kerro ajatuksiasi ja kommentoi.x
Scroll to Top