Miksi muutos on niin vaikeaa. Miten moni meistä on yrittänyt laihduttaa. Ensin on vakaa päätös ja alussa menee hyvin. Liikunta motivoi ja herkut pysyvät kaupan hyllyissä. Mutta sitten tulee päivä, jolloin väsyttää ja liikunta jää väliin. Ja toinenkin väsynyt päivä. Päätän mennä salille ensi viikolla.
Sali unohtuu ja kun töissä oli huono päivä, pian ajaudutkin kaupan herkkuhyllylle lohtua hakemaan. Ja siitä se kierre sitten alkaa. Muutos unohtuu, ja on epäonnistunut olo.
Isot muutokset ovat aina vaikeita, oli kyse laihdutuksesta, meditoinnin aloittamisesta, uuden työpaikan etsimisestä tai toimimattoman parisuhteen jättämisestä.
Miksi muutos on niin vaikeaa?
Mikä siinä on, että vanhat huonot tavat alkavat kutsua, esim. herkkujen syönti, vaikka siitä tulisi huono olo? Tai vanha suola janottaa ja palaat yhteen eksäsi kanssa, vaikka hän satutti sinua toistuvasti?
Jos muutoksesta ei tule pysyvää, silloin joku osa sinussa vastustaa muutosta. Se ei ole tietoinen mielesi, tietoisen mielen tasolla et halua mitään niin paljon kuin muutosta!
Se, mikä sisälläsi vastustaa muutosta, on alitajuntasi.
Alitajuinen vastustus
Alitajunta sisältää monia uskomuksia siitä, millainen olet ja mikä sinun maailmassasi on mahdollista ja mikä ei. Se on kuin näkymätön taustaohjelmointi, jonka olemassaolon huomaa usein juuri silloin, kun yrittää jotain isoa muutosta – kun muutos ei onnistu.
Tietoinen mielesi, joka tahtoo muutosta, on kuin auton kuski, joka näkee edessään tien kohti terveellisempää ja parempaa elämää. Haluat kovasti sitä kohti. Kuski painaa kaasua ja kääntää rattia.
Mutta alitajuntasi on kuin matkustaja, joka ei ole samaa mieltä. Se tahtoo pitää sinut vanhassa, koska pelkää muutosta. Se kuiskii korvaasi syitä, miksi sinun pitäisi kääntyä vanhalle tutulle tielle ja kääntää rattia sinne. Se painaa auton apujarrua, jos etenet kohti uutta.
Alitajuntasi uskomukset eivät kerta kaikkiaan ole linjassa muutoksen ja uuden identiteettisi kanssa ja jos yrität luoda muutosta sen ristiriidan kanssa, silloin kuski ja matkustaja ohjaavat autoa ihan eri suuntiin. Matka ei silloin etene, vaan tyssää.
Alitajunta pelkää muutosta. Se on tottunut suojelemaan sinua ja yrittää estää sinua muuttumasta kaikin mahdollisin keinoin, koska muutos on tuntematonta. Sanotaan, että ”Tuttu helvetti on parempi, kuin tuntematon Taivas” ja siksi muutos on niin vaikeaa.
Alitajunnasta voi löytyä esim. seuraavia muutoksia estäviä uskomuksia:
- Mitä jos epäonnistun. En uskalla yrittää.
- Mitä jos asiat muuttuvat huonommiksi, kun teen muutoksen.
- En minä ansaitse olla hoikka / hyvinvoiva, minä nyt vaan olen ylipainoinen / sairas ihminen.
- Mitä jos menetän ystäväni / parisuhteeni kun muutun.
Jos kaipaat muutosta mihin tahansa elämäsi osa-alueelle (esim. laihdutukseen, tupakoinnin lopettamiseen, rakkauskaavasi rikkomiseen, runsauden manifestointiin, työelämäsi parantamiseen) ja tunnet olevasi jumissa, sinun täytyy päästä muuttamaan alitajuntasi ohjelmointia, jotta muutos onnistuu ja siitä tulee pysyvää. Sitä varten tarvitset menetelmiä, joilla pääset alitajuntaasi. Esim. positiivinen ajattelu ei auta kovin pitkälle.
Katso videolta lisää, millaisia helppoja keinoja voit käyttää alitajuntasi muutosta estävien uskomuksien muuttamiseksi.
Videon näet myös täältä.