3 Tärkeintä asiaa, jotka sinkun pitää osata ennen deittailua – näillä eväillä onnellinen parisuhde

Miten löytää oikeasti onnellinen parisuhde? 3 asiaa, jotka jokaisen sinkun pitäisi osata ennen deittailua.
onnellinen parisuhde

Onnellinen parisuhde – Miten?

Moni miettii samaa asiaa. Miten löytää oikeasti onnellinen parisuhde. Onko kyse siitä, että täytyy vain löytää ”se oikea” ihminen? Oikeanlainen kumppani auttaa, mutta ennen kun sellaisen voi löytää, olisi syytä osata muutama tärkeä perusihmissuhdetaito. Onnellinen parisuhde ei nimittäin vain sattumalta tipahda kenenkään syliin.

Mitä ne tärkeät ihmissuhdetaidot sitten ovat? Kommunikointi? Tai omien rajojen vetäminen? Kyllä, ehdottomasti. Mutta siellä ytimessä on jotain vielä oleellisempaa. Nimittäin:

  1. Oman itsesi tunteminen
  2. Intuitiosi kuunteleminen
  3. Kyky tuottaa pettymys toiselle ihmiselle

 

1. Oman itsesi tunteminen

Arvot

On erittäin tärkeää tuntea itsesi niin hyvin, että tiedät, millaisia arvoja sinulla on. Arvot ovat sinulle tärkeitä ja merkityksellisiä asioita, jotka ovat pysyvämpää laatua, kuin muuttuvaiset mieliteot. Arvot eivät muutu helposti, vaikka olosuhteet muuttuisivat. Arvoja voivat olla, esim. toisten ihmisten kunnioittaminen, tasa-arvo, rauha tai terveys. Jos ihminen joutuu elämään arvojensa vastaisesti, pidemmän päälle oma hyvinvointi alkaa kärsiä.

Siksi kannattaa aina tehdä selväksi itselleen omat tärkeät arvonsa ja pyrkiä elämään niiden mukaan. Onnellinen parisuhde voi olla vaikea tai mahdoton saavuttaa ihmisen kanssa, jolla on täysin erilaiset arvot kuin sinulla. Esim. jos sinulle hyvinvointi ja terveelliset elämäntavat ovat tärkeä arvo ja toinen tykkää sauhutella, ryypätä ja syödä roskaruokaa, se voi pikkuhiljaa tuhota parisuhdetta. Arvomaailmat törmäävät ja kyseessä on yhteensopivuusongelma.

Jos toiveissa on onnellinen parisuhde, tärkeitä tarkasteltavia arvoja ovat mm. perheen perustaminen ja näkemykset tasa-arvosta, yhteiskunnasta ja ihmisten kohtelusta. Jos yhdelle tärkeä arvo on perustaa perhe ja toiselle tärkeä arvo on pysyä vapaana lasten tuomasta vastuusta, tällainen pari ei todennäköisesti ole yhteensopiva.

Muotiviruksen jälkeisessä maailmassa myös yhteiskunnalliset näkemykset voivat nousta todella tärkeäksi kriteeriksi kumppanin valinnassa. Jos yhdelle tärkeitä arvoja ovat ihmisoikeudet ja jokaisen oikeus päättää omasta kehostaan, ja toinen kannattaa vaikka pakkomaskituksia ja pakkopiikityksiä, kyseessä on todennäköisesti vakava yhteensopivuusongelma.

Mistä pidät, mitä hyväksyt?

Arvojesi lisäksi sinun täytyy tunnistaa, mistä pidät ja mistä et. Mikä on sinulle ok ja mikä ei ole.

Nämä asiat pitäisi myös pystyä kertomaan suoraan ja selvästi potentiaaliselle kumppanillesi. Kukaan ei pysty lukemaan ajatuksiasi, vaikka se siltä ihastumisen alkuhuumassa tuntuisi. Ja siksi hyvä kommunikointikyky on todella tärkeä asia. Epäsuora vihjailu on inhottavaa ja voi tuntua manipuloinnilta (sitä se onkin), joten kerro suoraan!

Suurin osa meistä on kasvatettu ns. läheisriippuvaisiksi, joka tarkoittaa pähkinänkuoressa, että ihminen ajattelee liikaa toisia ihmisiä ja mukautuu heidän haluihinsa ja tarpeisiinsa oman hyvinvointinsa kustannuksella. Läheisriippuvainen ei usein uskalla kertoa, mitä oikeasti itse haluaa. Pahimmillaan läheisriippuvainen ei edes tiedä, mitä itse haluaa. Ei välttämättä ole vakavaa, jos antaa toisen päättää, minkä makuista jäätelöä syödään, mutta isommissa asioissa on tärkeää tunnistaa omat halunsa ja rajansa, muuten oma hyvinvointi alkaa kärsiä pidemmän päälle.

Rajat

Ja ne rajat. Ne ovat äärettömän tärkeä asia!! Tätä ei voi liikaa painottaa. Jos et tunne itseäsi, silloin et voi myöskään tietää missä omat rajasi kulkevat ja et voi kertoa rajojasi toiselle ihmiselle. Toinen joutuu rikkomaan rajojasi, vaikkei ehkä haluaisi tehdä niin ja hyvin alkanut, onnellinen parisuhde hiipuu taaskin ennen pitkää pois.

 

2. Intuitiosi kuunteleminen

Deittimarkkinoilla (kuten muuallakin elämässä) pyörii valitettavasti toksisesti käyttäytyviä ja narsistisia ihmisiä, joiden kanssa onnellinen parisuhde ei vain ole mahdollinen. Mikä on paras tapa tunnistaa nämä epäterveet ja itselle sopimattomat kumppaniehdokkaat? Se on oman intuitiosi kuunteleminen.

Intuitio on meidän jokaisen sisällä oleva ohjaus. Ja se ohjaus on tarkka. Se ei ole koskaan väärässä. Jos sinulla on ollut toksisia parisuhteita (tai muita ihmissuhteita), mietipä tarkkaan. Intuitiosi todennäköisesti hälytti melko varhaisessa vaiheessa, mikä ilmeni olona, että kaikki ei ole hyvin. Mutta ohitit intuitiosi äänen järkeilemällä ja siksi päädyit toksiseen suhteeseen.

Läheisriippuvaisten ihmisten on välillä todella vaikea tuntea intuitiotaan, tai sitten he tuntevat sen, mutta eivät kuuntele sitä. Tämä johtuu suureksi osaksi omasta lapsuudestasi: Sinua ei ole lapsena opetettu kuuntelemaan omaa intuitiotasi ja omia tuntemuksiasi, vaan kuuntelemaan muita. Ikään kuin muut tietäisivät paremmin, kuin sinä itse. Tällaisista lapsista kasvaa aikuisia, joiden yhteys omaan itseensä ja intuitioonsa on heikentynyt – he kuuntelevat mieluummin muita, kuin itseään.

Kuulin hullun jutun tutultani. Hänen lapsensa oli päiväkodin ulkoiluhetkessä riisunut hanskat, koska hänellä oli kuuma. Tarhatäti käski laittaa hanskat takaisin. Lapsi ihmetteli, että miksi tarhatäti sitten sai itse olla ilman hanskoja. Kuulemma siksi, että tarhatäti pystyy itse tuntemaan, onko hänellä kuuma ja tarvitseeko hän hanskoja. Lapsiko itse ei tiedä, onko hänellä kuuma vai ei? Tarhatätikö tietää paremmin lapsen tuntemukset, kuin lapsi itse? – Juuri tällainen kasvatus tuottaa aikuisia, jotka eivät tunnista omia tarpeitaan ja halujaan ja joiden on vaikea tunnistaa omaa intuitiotaan!

Toisin, kuin moni luulee, toksiset ja narsistiset suhteet eivät vain ”tapahdu kenelle tahansa”. Ne, jotka tuntevat itsensä todella hyvin ja ovat oppineet luottamaan intuitioonsa, eivät hakeudu suhteeseen toksisten ihmisten kanssa. He tunnistavat, että jokin ei tunnu oikealta, vaikka narsisti sanoisi mitä tahansa kauniita sanoja. He nostavat kytkintä, ennen kun merkittävämpää lähentymistä ehtii tapahtua.

 

3. Kyky tuottaa pettymys toiselle ihmiselle

Mielestäni kaikista tärkein ihmissuhde- ja parisuhdetaito on: Kyky tuottaa pettymys kumppaniehdokkaallesi!

En tarkoita, että sinun pitäisi tahallaan olla hankala tai varsinkaan pettää lupauksiasi, vaan että jos jokin toisen ehdottama asia ei tunnu sinusta hyvältä, kieltäydy. Esim. jos tunnet itsesi väsyneeksi ja olit aikonut pitää koti-illan yksin, ja kumppaniehdokkaasi ehdottaakin bileiltaa, kieltäydy. Tai jos kumppaniehdokkaasi ei pidä vaatteistasi, jotka aiot pukea treffeille, pue silti ne vaatteet, jotka halusit. Älä missään nimessä ala myötäillä toista ihmistä kaikessa, varsinkaan suhteen alussa!

Terve ihminen ei suutu, syyllistä, loukkaannu, kosta, pidä mykkäkoulua tai häviä elämästäsi siksi, että et tee jotain mitä hän halusi. Terve ihminen ei myöskään koita saada sinua muuttamaan mieltäsi pyytämällä yhä uudestaan. Terve ihminen kunnioittaa rajojasi. Sen sijaan esim. narsistiset ihmiset eivät siedä sitä, jos muut eivät tanssi heidän pillinsä mukaan. He yrittävät kaikkensa saadakseen sinut taipumaan heidän tahtoonsa. Narsistit ovat aina alussa hurmaavia ja toisen rajojen rikkominen ja manipuloiminen alkaa pienillä asioilla ja myöhemmin mukaan tulee isompiakin asioita.

Sen takia kannattaa todella kertoa omista toiveistaan, tunteistaan ja ns. deal breakereista potentiaaliselle kumppanille. Ja erityisesti kannattaa sanoa ”ei”, jos joku asia ei tunnu hyvältä. Älä missään nimessä ala intiimimpään suhteeseen kenenkään kanssa, jos et ole vielä ehtinyt tuottaa hänelle pettymystä, koska vasta silloin näet, millainen hän todella on!

 

Miten opin tuntemaan itseni paremmin? Miten opin kuulemaan intuitioni? Miten uskallan sanoa toiselle ”ei”?

Jos olet sinkku, suosittelen että alat harjoitella näitä tärkeitä ihmissuhdetaitoja jo nyt. Voit harjoitella niitä ystäviesi ja perheenjäsentesi kanssa. Vaikka voisi kuvitella, että ystävyyssuhteet ja perhesuhteet ovat täysin erillään parisuhteistasi, ne eivät ole. Siitä miten toimit ja puhut muissa suhteissasi, voi ennustaa hyvin paljon sitä, millaisia parisuhteita tulet solmimaan. Suhteesi muihin ihmisiin ei koskaan ole parempi, kuin suhteesi omaan itseesi. Ja jos et osaa ottaa huomioon omia halujasi, tarpeitasi ja tunteitasi, haet todennäköisesti alitajuisesti rinnallesi ihmisiä, jotka eivät myöskään huomioi sinua. Silloin onnellinen parisuhde jää vain haaveeksi.

Ala ensin kuulostella, mistä pidät ja mistä et. Mikä on sinulle ok ja mikä ei.

Ala harjoitella puhumista – se tarkoittaa, että jos joku esim. loukkaa sinua, kerrot tunteistasi! Ääneen ja suoraan. ”Kun välillämme tapahtui näin, olin pettynyt / tunsin surua / …”. Älä syyttele toista, vaan kerro mitä sinä tunsit. Tässä tilanteessa muuten tulet huomaamaan, ovatko läheisesi tarpeeksi terveitä ja tunnekypsiä, jotta voivat ottaa hyväksyvästi vastaan pettymykset. Tulet myös huomaamaan, pystytkö kertomaan negatiivisista tunteistasi rauhallisesti vai onko pakko korottaa ääntä ja sitten onkin kohta riita päällä.

 

Oma tarinani

Olen itse ollut erittäin läheisriippuvainen. Se kulminoitui 5-vuotiseen toksiseen parisuhteeseen. Kävimme terapiassa ja yritin parantaa omaa kommunikointitapaani, mutta ei se auttanut. Halusin erota monen vuoden ajan, mutta en pystynyt siihen. Pelkäsin liikaa olla yksin ja että en löytäisi ketään yhtä hyvää kumppania tilalle.

Lopulta löysin työkalun, jonka avulla pystyin alkaa purkamaan niitä sisäisiä esteitä, jotka estivät minua kuulemasta oman intuitioni ohjauksen. Nämä sisäiset esteet ovat suomeksi sanottuna tunnetraumoja ja toimiva työkalu oli hoitomenetelmä, jolla voi purkaa traumoja pois. Sain purettua pois myös pelkojani, jolloin en enää pelännyt yksin jäämistä tai etten löytäisi uutta kumppania. Aloin tunnistaa paremmin omia tarpeitani ja halujani ja aloin puhua niistä ääneen. Ja koska asiat eivät parantuneet kumppanini kanssa, pystyin vihdoinkin eroamaan. Se ei ikinä ollut onnellinen parisuhde, eikä se sellaiseksi muuttunut, ja vihdoinkin pystyin myöntämään asian itselleni.

Elämäni eron jälkeen on ollut monin verroin parempaa kuin koskaan aiemmin. Olen tyytyväinen nykyiseen tilanteeseeni, vaikka juuri nyt en olekaan parisuhteessa. Kaikki ihmissuhteeni ovat muuttuneet syvemmiksi ja terveemmiksi. Entisistä ihmissuhteistani moni hajosi, koska minä aloin puhua tunteistani ja tarpeistani suoraan, mutta tilalle on tullut parempia suhteita, joissa minua arvostetaan sellaisena kuin olen. Tiedän, että onnellinen parisuhde on jo matkalla luokseni eikä minulla ole mikään kiire, koska minulla on muutenkin hyvä olla.

 

Miten voin purkaa omia sisäisiä esteitäni ja traumojani?

Jos sinun on vaikea kuulla omaa intuitiotasi ja toistuvat ihmissuhdeongelmat kiusaavat sinua, suosittelen lämpimästi aloittamaan sisäisen ja syvällisen työskentelyn itsesi löytämiseksi. Onnellinen parisuhde on oikeasti mahdollinen vasta, kun suhteesi itseesi on kunnossa ja vanhat traumat / kipeät kokemukset eivät enää kiusaa sinua. Täältä löydät lisätietoa siitä, miten traumanpurkuhoitoni voi auttaa sinua.

Elämäsi on rajallinen – älä tuhlaa enää aikaasi satuttaviin ihmissuhteisiin!

Tästä pääset suoraan varaamaan aikasi traumahoitoon. Teen hoitoja lähihoitoina Hyvinkäällä sekä etähoitoina esim. Zoomin kautta.

Rakkausmeditaatio

Voit alkaa muokata sisäistä identiteettiäsi rakkauden suhteen ja virittäytyä paremmin rakkauden taajuuteen myös rakkausmeditaation avulla. Lisätietoa täältä.

Jaa somessa

1 1 äänestä
Article Rating
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommentit
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
0
Kerro ajatuksiasi ja kommentoi.x

SoulFreedom Healing – traumanpurkuhoito

Tarjouspaketti, 2 hoitoa yhteishintaan 285e (ovh. 356e)
Tarjous voimassa 29.2.2024 saakka. 

SoulFreedom Healing - traumanpurkuhoito - tarjous

Tilaa uutiskirje

Saat heti 2 ilmaista harjoitusta sähköpostiisi + arvokkaita vinkkejä hyvinvointisi lisäämisen sekä ajankohtaiset tarjoukset.